INTERVENCIÓN

Obra Nueva

CATEGORÍA

Cambio de uso

LOCALIZACIÓN

Eixample Esquerra, Barcelona

CLIENTE

Eladiet

AREA

6.782 m2

FECHA

2014-15

ESTADO

Finalizado

IMÁGENES
CONCEPTO
Proyectar un edificio de viviendas en el Ensanche de Barcelona más de 150 años después de la aplicación del Plan Cerdà obliga a extremar la reflexión en aquellos aspectos del proyecto que más se alejan de los estereotipos del Eixample. Entre ellos, como se habrá de concebir el edificio para adaptarse a las nuevas necesidades del siglo XXI y al mismo tiempo como sus fachadas deberán dialogar y respetar tantos años de historia. Y esta voluntad aún se hace más compleja al tratarse de la reconversión de un edificio preexistente de oficinas, en viviendas.

En la concepción de las fachadas queremos expresar esta intención reconciliadora. Por un lado, como encontramos en los edificios tradicionales, las dos fachadas tienen su propio carácter; la fachada a calle, más sobria, y sometida a la estricta regulación de la normativa del Eixample utiliza contraventanas correderas de libreto para filtrar la luz y las miradas hacia los grandes balcones interiores que funcionan de espacio intermedio entre la dureza de la calle y el interior de la vivienda; la fachada al patio de manzana, con un carácter más doméstico, recupera las persianas tradicionales de madera en las galerías y el verde barcelonés.

Concebido de forma muy alejada de los edificios tradicionales del Eixample, el edificio preexistente es resultado de una época donde se priorizaba la rentabilidad económica, la optimización y máximo aprovechamiento del espacio y la simplicidad y coste constructivo, aunque esto sometiera las condiciones de confort y habitabilidad de los espacios.

Sin embargo, a pesar de este carácter diferenciado, las dos fachadas mantienen un modulaje común y muestran, de la forma más sincera, la estructura pétrea heredada que las compone, marcada por los cantos de pilares y forjados, que estructuran la fachada formando un patrón homogéneo de nichos, el acabado de los que será más o menos opaco según el programa interior.

En este proyecto, leemos estas dos épocas y en buscamos los aspectos que confluyen; manteniendo e incluso enfatizando el orden y expresividad estructural del edificio preexistente pero a la vez recuperando algunos de los elementos que definen los edificios del Ensanche tradicional como las galerías, los elementos salientes y las aberturas verticales.

La volumetría y estructura existente, que se mantiene, la separamos en dos volúmenes, vaciando una gran franja central de medianera a medianera que conformará el núcleo vertical y dos grandes patios que permitirán la ventilación cruzada y aportación de luz natural en dos fachadas de todos los viviendas. Las dos últimas plantas del edificio se retroceden para disminuir la agresividad del edificio existente y favorecer la creación de terrazas.

PLANOS

El programa del edificio, de PB + 9, consiste en 36 viviendas, distribuidas a partir de la planta primera, y un local con ventilación cruzada en planta baja haciendo frente a la calle Viladomat. Se distinguen hasta 5 tipologías de vivienda, todos ellos gozan de ventilación cruzada, con zonas húmedas agrupadas y perimetrales permitiendo que las zonas más vividas se desarrollen aprovechando la máxima amplitud de la fachada principal y entorno a las galerías interiores.


INTERVENTION

New Building

CATEGORY

Canvi d’us

LOCATION

Eixample Esquerra, Barcelona

CLIENT

Eladiet

AREA

6.782 m2

DATE

2014-15

BUILDING PROCESS

Finish

IMAGES
CONCEPT

Projecting a residential building in the Eixample of Barcelona more than 150 years after the implementation of the Cerdà Plan obliges us to focus on those aspects of the project that are further away from the stereotypes of the Eixample. Among them, how the building should be conceived to adapt to the new needs of the 21st century and at the same time how its facades will have to talk and respect so many years of history. And this will become even more complex as it is the conversion of a pre-existing office building into homes.

In the conception of the facades we want to express this reconciling intention. On the one hand, as we found in the traditional buildings, the two facades have their own character; the street façade, more sober, and subjected to the strict regulation of the Eixample regulations, uses sliding door slats to filter light and gaze towards the large interior balconies that work from the midpoint between the hardness of the street and the interior of the house; The facade on the island courtyard, with a more domestic character, retrieves the traditional wooden blinds in the galleries and the green of Barcelona.
Designed very far from the traditional buildings of the Eixample, the pre-existing building was the result of a period where priority was given to economic profitability, optimization and maximum use of space and simplicity and constructive cost, although this subject the conditions of comfort and habitability of the spaces.

However, despite this differentiated character, the two facades maintain a common modulation and show, in the most sincere way, the inherited stone structure that composes them, marked by the edges of pillars and forged, which vertebrate the facade forming a homogeneous pattern of niches, the finish of which will be more or less opaque according to the interior program.

En aquest projecte, llegim aquestes dues èpoques i en busquem els aspectes on conflueixen; mantenint i inclús emfatitzant l’ordre i expressivitat estructural de l’edifici preexistent però a la vegada recuperant alguns dels elements que defineixen els edificis de l’Eixample tradicional com les galeries, els elements sortints i les obertures verticals.

La volumetria i estructura existent, que es manté, la separem en dos volums, buidant una gran franja central de mitgera a mitgera que conformarà el nucli vertical i dos grans patis que permetran la ventilació creuada i aportació de llum natural en dues façanes de tots els habitatges. Les dues últimes plantes de l’edifici es reculen per tal de disminuir l’agressivitat de l’edifici existent i afavorir la creació de terrasses.

PLANES

The building’s program, of PB + 9, consists of 36 houses, distributed from the first floor, and a premises with cross-ventilation on the ground floor facing Viladomat street. They distinguish up to 5 types of housing, all of them enjoy cross-ventilation, with wet areas grouped and perimeter allowing the most popular areas to be developed taking advantage of the maximum amplitude of the main façade and surroundings in the interior galleries.

INTERVENCIÓ

Obra Nova

CATEGORIA

Canvi d’us

LOCALITZACIÓ

Eixample Esquerra, Barcelona

CLIENT

Eladiet

ÀREA

6.782 m2

DATA

2014-15

ESTAT

Finalitzat

IMATGES
CONCEPTE

Projectar un edifici d’habitatges a l’Eixample de Barcelona més de 150 anys després de l’aplicació del Pla Cerdà obliga a extremar la reflexió en aquells aspectes del projecte que més s’allunyen dels estereotips de l’Eixample. Entre ells, com s’haurà de concebre l’edifici per adaptar-se a les noves necessitats del segle XXI i alhora com les seves façanes hauran de dialogar i respectar tants anys d’història. I aquesta voluntat encara esdevé més complexa al tractar-se de la reconversió d’un edifici preexistent d’oficines, en habitatges.

Tanmateix, tot i aquest caràcter diferenciat, les dues façanes mantenen un modulatge comú i mostren, de la forma més sincera, l’estructura pètria heretada que les composa, marcada pels cantells de pilars i forjats, que vertebren la façana formant un patró homogeni de nínxols, l’acabat dels quals serà més o menys opac segons el programa interior.

Concebut de forma molt allunyada dels edificis tradicionals de l’Eixample, l’edifici preexistent és resultat d’una època on es prioritzava la rendibilitat econòmica, l’optimització i màxim aprofitament de l’espai i la simplicitat i cost constructiu, encara que això sotmetés les condicions de confort i habitabilitat dels espais.

La volumetria i estructura existent, que es manté, la separem en dos volums, buidant una gran franja central de mitgera a mitgera que conformarà el nucli vertical i dos grans patis que permetran la ventilació creuada i aportació de llum natural en dues façanes de tots els habitatges. Les dues últimes plantes de l’edifici es reculen per tal de disminuir l’agressivitat de l’edifici existent i afavorir la creació de terrasses.

En aquest projecte, llegim aquestes dues èpoques i en busquem els aspectes on conflueixen; mantenint i inclús emfatitzant l’ordre i expressivitat estructural de l’edifici preexistent però a la vegada recuperant alguns dels elements que defineixen els edificis de l’Eixample tradicional com les galeries, els elements sortints i les obertures verticals.

El programa de l’edifici, de PB+9, consisteix en 36 habitatges, distribuïts a partir de la planta primera, i un local amb ventilació creuada en planta baixa fent front al carrer Viladomat. S’hi distingeixen fins a 5 tipologies d’habitatge, tots ells gaudeixen de ventilació creuada, amb zones humides agrupades i perimetrals permetent que les zones més viscudes es desenvolupin aprofitant la màxima amplitud de la façana principal i entorn a les galeries interiors. 

En la concepció de les façanes volem expressar aquesta intenció reconciliadora. Per una banda, com trobem en els edificis tradicionals, les dues façanes tenen el seu propi caràcter; la façana a carrer, més sòbria, i sotmesa a l’estricta regulació de la normativa de l’Eixample utilitza porticons corredissos de llibret per filtrar la llum i les mirades cap als grans balcons interiors que funcionen d’espai intermig entre la duresa del carrer i l’interior de l’habitatge; la façana al pati d’illa, amb un caràcter més domèstic, recupera les persianes tradicionals de fusta a les galeries i el verd barceloní. 

PLANOS