INTERVENCIÓ

Obra Nova

CATEGORIA

Canvi d’us

LOCALITZACIÓ

Eixample Esquerra, Barcelona

CLIENT

Eladiet

ÀREA

6.782 m2

DATA

2014-15

ESTAT

Finalitzat

IMATGES
CONCEPTE

Projectar un edifici d’habitatges a l’Eixample de Barcelona més de 150 anys després de l’aplicació del Pla Cerdà obliga a extremar la reflexió en aquells aspectes del projecte que més s’allunyen dels estereotips de l’Eixample. Entre ells, com s’haurà de concebre l’edifici per adaptar-se a les noves necessitats del segle XXI i alhora com les seves façanes hauran de dialogar i respectar tants anys d’història. I aquesta voluntat encara esdevé més complexa al tractar-se de la reconversió d’un edifici preexistent d’oficines, en habitatges.

Tanmateix, tot i aquest caràcter diferenciat, les dues façanes mantenen un modulatge comú i mostren, de la forma més sincera, l’estructura pètria heretada que les composa, marcada pels cantells de pilars i forjats, que vertebren la façana formant un patró homogeni de nínxols, l’acabat dels quals serà més o menys opac segons el programa interior.

Concebut de forma molt allunyada dels edificis tradicionals de l’Eixample, l’edifici preexistent és resultat d’una època on es prioritzava la rendibilitat econòmica, l’optimització i màxim aprofitament de l’espai i la simplicitat i cost constructiu, encara que això sotmetés les condicions de confort i habitabilitat dels espais.

La volumetria i estructura existent, que es manté, la separem en dos volums, buidant una gran franja central de mitgera a mitgera que conformarà el nucli vertical i dos grans patis que permetran la ventilació creuada i aportació de llum natural en dues façanes de tots els habitatges. Les dues últimes plantes de l’edifici es reculen per tal de disminuir l’agressivitat de l’edifici existent i afavorir la creació de terrasses.

En aquest projecte, llegim aquestes dues èpoques i en busquem els aspectes on conflueixen; mantenint i inclús emfatitzant l’ordre i expressivitat estructural de l’edifici preexistent però a la vegada recuperant alguns dels elements que defineixen els edificis de l’Eixample tradicional com les galeries, els elements sortints i les obertures verticals.

El programa de l’edifici, de PB+9, consisteix en 36 habitatges, distribuïts a partir de la planta primera, i un local amb ventilació creuada en planta baixa fent front al carrer Viladomat. S’hi distingeixen fins a 5 tipologies d’habitatge, tots ells gaudeixen de ventilació creuada, amb zones humides agrupades i perimetrals permetent que les zones més viscudes es desenvolupin aprofitant la màxima amplitud de la façana principal i entorn a les galeries interiors. 

En la concepció de les façanes volem expressar aquesta intenció reconciliadora. Per una banda, com trobem en els edificis tradicionals, les dues façanes tenen el seu propi caràcter; la façana a carrer, més sòbria, i sotmesa a l’estricta regulació de la normativa de l’Eixample utilitza porticons corredissos de llibret per filtrar la llum i les mirades cap als grans balcons interiors que funcionen d’espai intermig entre la duresa del carrer i l’interior de l’habitatge; la façana al pati d’illa, amb un caràcter més domèstic, recupera les persianes tradicionals de fusta a les galeries i el verd barceloní. 

PLANOS