BIBLIOTECA STA EULÀLIA DE RONÇANA

BIBLIOTECA STA EULÀLIA DE RONÇANA

BIBLIOTECA STA EULÀLIA DE RONÇANA


INTERVENCIÓ

Obra Nova

CATEGORIA

Equipament

LOCALITZACIÓ

Sta Eulàlia de Ronçana

CLIENT

Diputació de Barcelona i Ajuntament de Sta Eulàlia de Ronçana

ÀREA

1.558 m2

DATA

2009 – 2010

ESTAT

Finalitzat

IMATGES
CONCEPTE

La nova biblioteca de Santa Eulàlia de Ronçana s’ubica en un solar situat en un turó del nucli urbà parcialment ocupat per les edificacions de les antigues escoles que es situen en la cota més alta del mateix. El projecte es planteja doncs, a partir del respecte de les traces de les edificacions preexistents i la adaptació a la topografia.

A partir d’aquestes premisses, el nou equipament es projecta com un edifici lineal nord-sud, que es recolze entre el nivell d’accés pel carrer del Mestre Joan Batlle i la plataforma immediatament inferior, respectant el ritme de plens i vuits que marquen les edificacions abans esmentades.

D’altra banda l’espai intersticial entre les antigues edificacions i el nou edifici es planteja com un passatge pergolat per tal de crear un nou accés al complex des del camí de Caldes i la zona verda del solar, al mateix temps que ofereix la possibilitat de comunicar el vell amb el nou a través d’aquest nou eix.

L’accés principal a l’edifici es produeix en la intersecció de l’antic accés a les escoles amb el nou eix a nivell de la planta primera de l’edifici a través d’un vestíbul vidriat que actua com a balcó mirador sobre la vall. A partir d’aquest punt s’accedeix a la sala polivalent que es situa quasi com una peça independent en l’ala sud, mentre que a l’ala nord s’ubiquen les sales de suport i multimèdia, l’àrea de treball intern i les zones de serveis adjacents.

En la planta inferior es desenvolupen d’una banda, l’àrea infantil i de l’altra l’àrea general, música, imatge i revistes que queden separades pels mostradors de consultes i la zona de banys. Al fons d’aquesta zona es situa el fons general que es comunica amb l’àrea d’informació i referència a través d’un espai vidriat i una escala secundaria de comunicació.

Formalment l’edifici es configura com un basament vidriat amb tres volums de formes i dimensions diferents que contenen les àrees principals i que es plantegen com uns cossos massissos amb perforacions que emmarquen panoràmiques i alguna vista singular com la de l’església.

Constructivament aquests volums massissos disposen d’una coberta enjardinada que, d’una banda suavitza la visió de l’edifici des de l’accés, al mateix temps que ajuda en el control tèrmic i millora l’eficiència energètica global de l’edifici.

D’altra banda les façanes es plantegen com una doble pell ventilada acabades en una pedra natural per tal de integrar-se al màxim amb el paisatge.

També les zones vidriades disposen d’un filtre solar a traves d’una doble pell de lamel·les d’alumini perforat que ajuden en el control solar de l’edifici.

Tota la construcció es situa sobre un forjat sanitari per tal de permetre un sistema de ventilació natural que profiti la geotèrmia del terreny i que actuarà tant de dia com de nit.

PLÀNOLS
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Al hacer clic en el botón Aceptar, aceptas el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver Política de cookies
Privacidad