OAK HOUSE

OAK HOUSE

OAK HOUSE


INTERVENCIÓ

Concurs

CATEGORIA

Equipament

LOCALITZACIÓ

C. St Pere Claver, Barcelona

CLIENT
ÀREA

m2

DATA
ESTAT
IMATGES
CONCEPTE

THE GREEN WAVE

La proposta té com a objectius fonamentals:

Integració

Funcionalitat

Sostenibilitat

INTEGRACIÓ

Es vol recuperar la topografia original creant una imatge de muntanya artificial com una gran onada verda (GREEN WAVE) que flueix entre les edificacions i espais lliures integrant-los amb la resta del conjunt, generant una única unitat.

Es creen tres plataformes que recorren tot el sector nord de l’àmbit, i que bordejen l’antiga torre i l’edifici dels laboratoris existents. De manera que es genera un conjunt harmònic, que s’inicia en l’accés del c/ Pere Claver i que finalitza en el nou espai lliure situat a l’extrem nordest, on es proposa un anfiteatre natural a l’aire lliure.

El nou edifici es formalitza com a part integrant d’aquestes plataformes, creant connexions a tots els nivells dels nous espais lliures, facilitant la fluidessa i la circulació entre ells i resolvent la connexió dels mateixos amb els eixos principals de comunicació de l’escola.

FUNCIONALITAT

La proposta presenta un edifici orgànic però sense oblidar la seva funció educativa, social i de relació entre tots els estudiants.

Formalment l’edifici es disenya d’una forma aparentment orgànica, disgragant-se i trencant-se a mesura que guanya alçada, alternant volums amb terrasses transitables i amb terrasses ajardinades, dialogant en tot moment amb els espais exteriors annexes i on la topografia genera de forma natural un pati presidit per un gran roble.

L’edifici es desenvolupa en forma d’U trencada al voltant d’un pati central obert, que es converteix en un espai no solament de comunicació i circulació entre les diferents àrees, si no que la seva geometria orgànica permet generar amplis espais de relació entre estudiants i professors, generant un gran àgora del coneixement, descatant la voluntat del projecte de funcionalitat i integració en un voltant natural i de fàcil comunicació.

El nivell de la planta soterràni es comunica a traves del pati central amb la zona d’accés pel carrer Pere Claver, mentres que el nivell de la planta baixa, té la connexió principal en la confluència dels eixos verticals, que transcorreixen entre els edificis de primaria i batxillerat, i de l’eix horitzontal que organitzen des de l’accés tota la circulació a l’interior del col·legi. Finalment la planta primera es comunica amb la zona adjacent a l’antiga torre i amb la plataforma que desenvoca en el nou espai d’anfiteatre exterior.

Els espais de les aules es situen en el perímetre de l’edifici, que són els espais geomètricament regulars, lliures d’elements estructurals, permitint una gran flexibilitat de funcionament i fàcil adaptació a futurs canvis de distribució.

Les aules es situen al costat superior del pati, reben la llum directa de nord, mentre que la llum del sud arriba filtrada a les aules pel passadis de circulació i per les lames de la façana.

SOSTENIBILITAT

L’edifici té dos tractaments de façana clarament diferenciats. Per una banda tenim les façanes Nord, Est i Oest que es tracten com un mur opac amb obertures realitzades amb bloc de formigó armat acabat amb un arrebossat de color neutre. Sobre d’ells i amb un entramat metàl·lic creixen unes enredaderes vegetals.

La façana orientada a sud, sudoest i sudest es resol amb un sistema doble de pell per millorar el rendiment térmic de l’edifici.

La pell interior serà acristal·lada amb abertures correderes que permetran tant la ventilació natural com la sortida al balcons i terrasses.

La pell exterior combina dos materials molt diferents: el vímet i la malla metàl·lica. El primer s’utilitza en uns pannells fixes encastat en uns marcs d’acer innoxidable, i que anirà variant la seva textura segons les necessitats d’assoleig de cada estança, però sempre permetent la visió i entrada de llum exterior.

La resta de la façana es resoldrà amb unes cortines de malla metàl·lica d’acer inoxidable motoritzades que s’obriran o tancaran amb un sensor lumínic, depenen de la quantitat de llum desitjada.

El nou edifici aposta per una implantación sostenible, amb l’utilització de materials ressistents i tecnològics alternats amb materials naturals i de proximitat. Amb el disseny de l’edifici i les seves instal·lacions es vol aconseguir una classificació energètica classe A.

PLÀNOLS
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Al hacer clic en el botón Aceptar, aceptas el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver Política de cookies
Privacidad