VILADOMAT

VILADOMAT

VILADOMAT


INTERVENCIÓN

Obra Nueva

CATEGORÍA

Cambio de uso

LOCALIZACIÓN

Eixample Esquerra, Barcelona

CLIENTE

Eladiet

ÁREA

6.782 m2

FECHA

2014-15

ESTADO

Finalizado

IMÁGENES
CONCEPTO
Proyectar un edificio de viviendas en el Ensanche de Barcelona más de 150 años después de la aplicación del Plan Cerdà obliga a extremar la reflexión en aquellos aspectos del proyecto que más se alejan de los estereotipos del Eixample. Entre ellos, como se habrá de concebir el edificio para adaptarse a las nuevas necesidades del siglo XXI y al mismo tiempo como sus fachadas deberán dialogar y respetar tantos años de historia. Y esta voluntad aún se hace más compleja al tratarse de la reconversión de un edificio preexistente de oficinas, en viviendas.

Tanmateix, tot i aquest caràcter diferenciat, les dues façanes mantenen un modulatge comú i mostren, de la forma més sincera, l’estructura pètria heretada que les composa, marcada pels cantells de pilars i forjats, que vertebren la façana formant un patró homogeni de nínxols, l’acabat dels quals serà més o menys opac segons el programa interior.

Concebido de forma muy alejada de los edificios tradicionales del Eixample, el edificio preexistente es resultado de una época donde se priorizaba la rentabilidad económica, la optimización y máximo aprovechamiento del espacio y la simplicidad y coste constructivo, aunque esto sometiera las condiciones de confort y habitabilidad de los espacios.

La volumetria i estructura existent, que es manté, la separem en dos volums, buidant una gran franja central de mitgera a mitgera que conformarà el nucli vertical i dos grans patis que permetran la ventilació creuada i aportació de llum natural en dues façanes de tots els habitatges. Les dues últimes plantes de l’edifici es reculen per tal de disminuir l’agressivitat de l’edifici existent i afavorir la creació de terrasses.

En aquest projecte, llegim aquestes dues èpoques i en busquem els aspectes on conflueixen; mantenint i inclús emfatitzant l’ordre i expressivitat estructural de l’edifici preexistent però a la vegada recuperant alguns dels elements que defineixen els edificis de l’Eixample tradicional com les galeries, els elements sortints i les obertures verticals.

El programa de l’edifici, de PB+9, consisteix en 36 habitatges, distribuïts a partir de la planta primera, i un local amb ventilació creuada en planta baixa fent front al carrer Viladomat. S’hi distingeixen fins a 5 tipologies d’habitatge, tots ells gaudeixen de ventilació creuada, amb zones humides agrupades i perimetrals permetent que les zones més viscudes es desenvolupin aprofitant la màxima amplitud de la façana principal i entorn a les galeries interiors. 

En la concepció de les façanes volem expressar aquesta intenció reconciliadora. Per una banda, com trobem en els edificis tradicionals, les dues façanes tenen el seu propi caràcter; la façana a carrer, més sòbria, i sotmesa a l’estricta regulació de la normativa de l’Eixample utilitza porticons corredissos de llibret per filtrar la llum i les mirades cap als grans balcons interiors que funcionen d’espai intermig entre la duresa del carrer i l’interior de l’habitatge; la façana al pati d’illa, amb un caràcter més domèstic, recupera les persianes tradicionals de fusta a les galeries i el verd barceloní. 

PLÀNOLS
Esta web utiliza cookies, puedes ver aquí la Política de Cookies