CONVENT SANT PAU

CONVENT SANT PAU

CONVENT SANT PAU


INTERVENCIÓ

Concurs

CATEGORIA

Equipament

LOCALITZACIÓ

 Barcelona

CLIENT
ÀREA

m2

DATA
ESTAT
IMATGES
CONCEPTE

L’edifici del Convent, entès com a final del passeig central del conjunt del Recinte Històric, demana una acurada atenció als recorreguts patrimonials que es generen, i que son la prolongació de l’eix Gaudi, entre la Sagrada Família i el mateix Hospital de Sant Pau.

Així dons, es proposa dotar l’edifici d’un espai final del recorregut patrimonial, recuperant l’espai del pati central com a espai públic tant en planta baixa com en planta soterràni, lligant-lo i comunicant-lo amb els recorreguts dels túnels que es desenvolupen al llarg de tot el conjunt.

Per tal de potenciar la idea de continuïtat de l’eix principal del conjunt, es recupera la escalinata central d’accés que apareix en els primers projectes de Domènech i Muntaner, al mateix temps que es comuniquen els dos patis, l’inferior i el superior, a través de la formació d’una gran obertura central que recupera part del soterrani per a l’ús públic i que vol recordar la idea d’il·luminació dels òculs preexistents en les voltes originals.

La intervenció es planteja amb la voluntat de preservar el patrimoni i posar en valor els espais d’interès, sobretot el conjunt de voltes del soterràni, les escales i l’antiga capella. Això ha estat possible gràcies a fer uns tancaments que varien el seu traçat en planta, donant compliment al programa establert, i fent coincidir la seva part superior amb el traçat de les voltes, possibilitant la lectura de l’estructura original de l’edifici. No només s’han preservat totes les voltes, si no que s’ha mirat de posar-les en valor, col·locant uns miralls en les parets que per reflexió donen la lectura del conjunt de la nau , permetent llegir el sostre en conjunt.

Les unitats d’habitacions s’implanten com un moble dins el contenidor de l’edifici, adaptant-se a les singularitats dels diferents àmbits i respectant en tot moment els espais originals.

En les intervencions proposades per als espai exteriors s’ha volgut aconseguir una certa privacitat entre les obertures de les habitacions de planta soterrani i les circulacions exteriors.

En aquest sentit a la planta soterrani les habitacions es disposen perimetralment en una zona sobre elevada, utilitzant les obertures preexistents i on les zones que envolten el pati central, ara públic, es destinen a zones d’estada com a filtre entres els dos usos, el públic i el de residencia.

L’accés principal a la residencia, la recepció i l’espai principal d’estada es situen en l’antiga capella, que per la seva singularitat i la centralitat és el lloc idoni.

A partir d’aquest punt la circulació es desdobla en les dues naus laterals, on trobem les unitats residencials.

Es crea un altell en planta baixa que ocupa part de la superfície.

Les unitats residencials es configuren a partir de la modulació de les antigues cel·les del convent i per tant també del ritme de les voltes dels sostre.

Així doncs les tipologies de 18m2 es situen en la seva major part entre les plantes 1 i 2 , mentre que les tipologies de 24m2 es situen entre la planta soterrani, la planta baixa i la planta altell.

En quant a les tipologies de 40m2 aquestes ocupen sempre espais singulars com els testers de les naus o les cantonades de la planta soterràni.

Es planteja la restitució de tots aquells elements originals que amb el pas del temps han estat enderrocats o afectats per actuacions de reforma. Un cop es disposi de tot l’edifici, tot ell tindrà un mateix comportament estructural.

En la implantació de les noves instal·lacions s’ha tingut en compte els condicionants històrics artístics de l’edifici per tal de posar en valor els espais originals i no malmetre la seva imatge exterior amb elements aliens a la seva pròpia arquitectura. Així doncs s’ha dissenyat el recorregut de les instal·lacions de manera racional i discreta per tal de no afectar negativament els espais interiors i la seva imatge original.

PLÀNOLS
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Al hacer clic en el botón Aceptar, aceptas el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver Política de cookies
Privacidad